smart

În cripta în care locuia Fir de Iarbă cu familia sa, lucrul era în toi. Freddy, Bob de Mazăre și Fir munceau la leagănul bebelușului ce urma să vină pe lume în curând. Între timp, Pișcot, care era de aceeași vârstă cu Clopoțel, zburătăcea pe lângă ei iar Firicel de Pai, stăpâna casei, pregătea o prăjitură pentru oaspeți.

– Ar trebui să te mai astâmperi, Pișcot, își mustră ea fiul. Mereu faci așa când avem musafiri. Într-o zi, cineva o să zică că noi nu te educăm deloc când numai asta facem toată ziua.

– Lasă-l să se simtă bine, Firicel!, îi luă Freddy apărarea micului năzdrăvan. Trebuie să se miște și el puțin și, mai apoi, nu ne încurcă cu nimic. Mie îmi plac copiii veseli.

– Da, dar nu cei prea veseli care strică totul în jurul lor. Pișcotul nostru nu stă o clipă, adăugă Fir de Iarbă. Deși ieșim la un zbor scurt în fiecare seară, el continuă să fie agitat. Dacă ar fi și el talentat ca și Clopoțelul vostru…

– Clopoțel e prea cuminte pentru vârsta ei, interveni și Bob. Ea cântă mereu și numai asta are în cap. În loc să iasă să zburde, ea preferă să stea ore în șir cu doamna Flaut și să repete tot felul de cântece.

– Arii din opere celebre, Bob. Asta o învață doamna Flaut pe Clopoțel, îl corectă Freddy.

– Da, numai că doamna Flaut îi bagă în cap tot felul de idei și vise despre țări îndepărtate și scene celebre la care soră-mea a ajuns să viseze cu ochii deschiși. Ca să nu mai spun, că în fiecare zi se îmbracă cu rochiile mamei și-și pune tot felul de zorzoane pe ea, la fel ca doamna de muzică. Uneori, nu i-ar strica să iasă din casă și să-și exerseze aripile. În curând va trebui să meargă la școală și să dea piept cu lumea de afară iar eu nu pot să o duc în spate.

– Nu va fi necesar să o duci tu în spate, Bob, spuse Freddy. Tot ce va trebui să faci, va fi să o protejezi.

– Asta o să fac cu siguranță, tată. Dar trebuie să se ajute și ea, singură. Nu să viseze la stele verzi și lucruri imposibile.

– Nu fi rău, Bob, nu-ți stă bine, îl mustră Freddy. Dacă tu nu ai asemenea vise, nu înseamnă că ele sunt neapărat, rele. Dacă va munci serios, Clopoțel are toate șansele să ajungă o mare cântăreață de operă și atunci, va fi nu numai mândria noastră ci a tuturor comunităților de aici. Iar faptul că e cochetă nu face rău nimănui. Doar va fi în curând domnișoară.

– Iar pentru o domnișoară e foarte important să știe să se aranjeze, interveni prompt Firicel de Pai. Numai așa poate să atragă partenerul potrivit. O să vezi tu, ce important e felul în care arată o fată. Asta dacă nu ai observat deja!

– Da, numai că pe lângă spoieli, trebuie să aibă și ceva în căpșor, nu se lăsă Bob mai prejos.

– Niciodată nu te grăbi să judeci pe nimeni după aparențe. Ele pot fi înșelătoare, îi replică Firicel. Pentru ca să cunoști o fată, trebuie să ieși cu ea de mai multe ori, să vezi cum se comportă în diferite situații și asta timp de câteva luni. Nu așa, cum faceți voi, tinerii din ziua de azi, că expediați pe oricine fără să vă faceți chef și timp să-l cunoașteți.

Glasul lui Firicel de Pai devenise dojenitor dar de multe ori, simțise un soi de superficialitate la noua generație, cu care nu era de acord. Ar fi dorit ca Pișcot și copilașul ei nenăscut să crească într-o lume care știa să aprecieze adevăratele valori spirituale și nu numai nevoile materiale și distracția cum se întâmpla mai nou, peste tot în jurul lor.

– Tinerii lilieci nu au pic de profunzime în zilele noastre, murmură Firicel pentru sine și-și reluă gătitul.

Bob de Mazăre se simți încurcat și bănui că poate, întinsese coarda prea tare.

– Îmi cer scuze, tanti Firicel. Nu am vrut să vă supăr. Eu doar v-am spus părerea mea despre soră-mea și muzica ei. Nu vreau ca într-o zi, când va fi mare, să fie dezamăgită și să regrete că nu s-a jucat mai mult. De-asta aș vrea să coboare mai mult cu piciorușele pe pământ…

– Nu m-ai supărat, Bob. Doar că gândeam cu voce tare. E bine că îi dorești tot binele lui Clopoțel. Datoria ta, ca frate mai mare, este să o ajuți și să o protejezi. Restul va învăța singură, din mers.

– Ai dreptate, Firicel, o aprobă Freddy pe nerăsuflate. La fel ca noi toți, Clopoțel o să-și găsească drumul în viață.

– Apropo de picioare pe pământ, își aminti dintr-o dată Fir de Iarbă, umblă vorba că vor să renoveze bisericuța noastră. Am auzit azi, la piață. Lumea era cam agitată pe acolo, ziceau ceva de constructori, restauratori de pictură și că vor să repună în funcțiune clopotul cel mare din clopotnița voastră.

– Nu cred că e adevărat, Fir de Iarbă. Dacă ar fi ceva, primul care ar afla ar fi moș Toma și el ne-ar fi anunțat, cu siguranță. Nu are niciun rost să ne agităm, acum. Nu văd de ce nu ar păstra bisericuța ca monument în loc să o dea în funcțiune din nou. Că asta înseamnă repornirea clopotului, nu?

–  Da, Freddy, dar poate se gândesc că, deja sunt atât de mulți oameni în orășel, că au nevoie de încă o biserică.

– Numai că bisericuța noastră e foarte veche și nu cred că ar rezista la dangătul clopotului uriaș în jurul căruia noi toți cei din clopotniță ne facem zborul de înviorare de ani. La un singur sunet puternic, s-ar prăbuși nu numai clopotnița ci și biserica. Unde mai pui, că o mulțime mare de oameni nu ar încăpea în micul nostru cimitir. Pur și simplu s-ar călca în picioare și ar strica și mormintele vechi de sute de ani. Eu nu cred că cineva ar glumi cu așa ceva.

– Eu am auzit ceva și mai îngrijorător, tată.

– Ce poate fi mai rău decât să nu mai avem casă, Bob?

– Să ne facă cineva nouă rău, tată. Băieții spuneau zilele trecute că, cei de la Primăria orașului, au de gând să scape de toți liliecii de prin oraș. Cică vor să ne alunge.

– Dar de ce?, întrebă speriată Firicel de Pai. De ce să plecăm? Doar nu facem nimic nimănui.

– Numai le murdărim podurile și clopotnițele, spun ei, iar unora le e frică de noi când ieșim seara la vânătoare, draga mea, se amestecă și Fir de Iarbă în conversație. Le încurcăm părul pe care unii nu îl au, adăugă el ironic. Nu toți oamenii ne iubesc ca moș Toma. Mulți ne urăsc.

– Da, poate, nenea Fir, dar eu nu cred că ar fi în stare să ne alunge. Noi nu facem rău nimănui, așa cum a spus tanti Firicel. Și îi și scăpăm de unele insecte nedorite atunci când ieșim la vânătoare.

– Ai dreptate, Bob. Într-adevăr nu am auzit niciodată ca un liliac să fi rănit vreodată pe cineva și le și facem un serviciu cu insectele dar, cu toate acestea, oamenii nu ne iubesc. Ei sunt total absorbiți de propriile lor interese iar când vine vorba despre alții, se fac că nu văd și nu aud. De ce să le pese de noi, biete creaturi nocturne, când nu le pasă de semenii lor pe care îi batjocoresc, urăsc, lovesc sau chiar omoară?

– Credeți că și-o fi vârât cioroiul nostru coada pe undeva?, întrebă Firicel. Astea sunt ideile lui. El trâmbițează de multă vreme, peste tot, că noi, liliecii suntem o pacoste pentru orășel, ba chiar pentru omenire. Că din cauza noastră s-a închis bisericuța și nu mai vezi picior de om pe aici, și așa mai departe, prostii după prostii.

– Nu trebuie luat în seamă Gură Spartă. El exagerează în toate. Amintiți-vă de episodul cu Bob de anul trecut și multe altele. E foarte egoist și acru dar nu cred că ar fi în stare să ceară să fim evacuați forțat sau să pună umărul la alungarea noastră. E trompetă lungă dar nu are suflet rău. Așa zice moș Toma, concluzionă Freddy.

– Și moș Toma are întotdeauna dreptate, adăugă Bob care era foarte atașat de bătrânul custode.

– Asta așa este, fu de acord și Fir de Iarbă.

– Eu zic să nu ne facem griji deocamdată. Încă nu știm nimic sigur. Toate sunt numai zvonuri și nu are rost să acuzăm pe nimeni fără să avem probe oricât de mult nu ne-ar plăcea acel cineva, încercă Freddy să detensioneze atmosfera. Vorbim cu moș Toma când vine la bisericuță și vedem dacă știe ceva. O să dau o fugă și până la vilă, să vorbesc cu ai mei. Poate că au auzit și ei zvonurile. Până atunci, haideți să terminăm leagănul, că vine bebelușul și nu aveți unde să-l culcați.

– Iar eu, să văd ce e cu prăjitura și să vă servesc cu o felie, că meritați pentru efort.

– Așa să faci, Firicel, o aprobă repede Fir de Iarbă. Tot ce e dulce, e bun. Mai ales dacă are pișcoturi, favoritele puștiului nostru. Apropo, unde e năzdrăvanul, că nu l-am mai auzit. Pișcooot! Pișcot!

– Nu trebuie să strigi atât de tare, tati, că învii și morții! Sunt aici, îi răspunse micul ștrengar.

Când se întoarse cu fața spre cei trei, Pișcot era plin de miezuri și cremă pe botișor și pe aripi. Blănița de pe piept era mânjită toată cu cremă și bucăți de portocale din prăjitură.

– Uuuf, copil rău și neascultător! Mi-ai stricat toată prăjitura! Nu puteai să aștepți puțin, că nu intrau zilele în sac, țipă la el Firicel. Ne faci de minune cu toți vecinii de față. Acum, pe ei cu ce-i mai servesc?!

– Lasă-l, Firicel, că doar n-a mâncat-o pe toată. Mai este și pentru noi, îi luă Fir de Iarbă apărarea fiului neastâmpărat.

– Are dreptate Fir, și mai apoi, noi am venit aici să muncim, nu să mâncăm, adăugă și Freddy.

– Așa e, tată, ai dreptate, dar mie mi-ar place să gust din prăjitura lui tanti Firicel, se amestecă Bob. Și acum știu de ce l-ați botezat Pi școt.

– Da, fiindcă întotdeauna i-au plăcut pișcoturile. Îmi amintesc cum zburam din magazin în magazin să-i cumpăr pișcoturi și lapte, să aibă ce să mănânce la cină când era mic. Și uite la el, cum ne răsplătește eforturile, se văicări Firicel de Pai.

– Lasă, Firicel, că o să crească mare și atunci o să regreți micile lui năzdrăvănii de acum, o domoli Fir de Iarbă.

– Numai dacă nu ar face unele și mai mari atunci, dragul meu.

– Fii fără grijă, că atâta vreme cât suntem aici, așa ceva nu se va întâmpla, o asigură soțul ei. O să-l punem pe calea cea dreaptă, o să vezi. Până atunci, haideți să terminăm ce-am început și să gustăm din prăjitură! Pișcot, du-te și spală-te!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s